Böcker

Att vänta ett liv - Utgivet

Annah Ovesson debuterade 2016 med feel good-romanen Skillnaden mellan lingon och blåbär och fick mycket uppmärksamhet. Nu kommer en till bok i samma anda - om Sarah, en ung tjej som bokstavligt talat sitter där hon sitter. En olycka har gjort henne rullstolsburen men längtan efter ett barn försvann inte med känseln. Hennes dröm tar henne till en fertilitetsklinik i Danmark, men en högst oplanerad dejt ställer till det - för vilken träff får egentligen fäste först? Boken finns att beställa på Adlibris och Bokus.

Författare

Annah Ovesson

Boken om Väven - Utgivet

Boken om Väven är en bok om byggandet av en ny plattform för kultur, handel och upplevelser i Umeå, där människor och idéer vävs samman.

I boken får man ta del av hela den långa resan av Vävens tillblivelse – från Umeås historia som sjöfarts- och järnvägsstad, till ett modernt kultursamhälle, från de tidiga idéerna om stadens utveckling och visionerna om nya mötesplatser, till djärva oprövade partnerskap, från arkitekternas tolkning av Umeå som stad i de första utmanande skisserna, till den krävande tidsaspekten och den rekordkorta men högt kvalificerade byggprocessen. Väven öppnade i november 2014, samma år som Umeå bar epitetet Europas kulturhuvudstad. Boken finns att köpa via Bokus och Adlibris.

Boken är producerad på uppdrag av Väven i Umeå AB. Produktionsuppdraget gick till Pondus kommunikation som hade den goda smaken att anlita mig som skribent och redaktör, och Väven i Umeå AB valde North Chapter som distributör av boken. Övriga skribenter i boken är bland andra Mia Westin.

Boken om Väven nominerades till Svenska Publishingpriset i kategorin Årets pratkverk 2016!

OM SVENSKA PUBLISHINGPRISET

Svenska Publishing-Priset grundades i början av 1990-talet och syftar till att synliggöra välgjorda produkter och sporra alla som brinner för god kommunikation – både i print och på internet.

En jury bedömer, förutom helheten, också fyra (tre vad gäller film) olika aspekter av kommunikation, där designen är lika viktig som till exempel textinnehåll, användbarhet och det fysiska utförandet (tryck, repro, efterbehandling och pappersval). Läs mer: http://www.sppriset.se

Författare

Anna Granlund

Brajabiblioteket - Utgivet

Biblioteksfilialen i den mindre norrlandsorten hotas av stängning på grund av bedrövlig utlåningsstatistik. Den unge bibliotekarien Karl riskerar att hamna hos arbetsförmedlingen. Tore är föreståndaren med den kontroversiella, högst olagliga planen. Den snälla assistenten som gillar hundar heter Vera. Sillen gillar hårdrock och serietidningar. Men vem är den mystiske golvmopparen? Tillsammans vill de alla rädda biblioteket – för folkets, litteraturens och demokratins skull! Problemet är att deras påtända plan är väldigt illegal. Och kan de hålla hemligheten från bibliotekets självutnämnda kvarterspolis Sigrid och den vidriga taxen Poppe?

Brajabiblioteket är en skruvad svart satir om hur det går när man sätter kulturen på entreprenad till varje pris. Utkom i mars 2017 och går att beställa via Adlibris och Bokus.

Media:
Recension bokbloggare
Recension Boktokig
Recension NSD
Recension Gefle Dagblad
Recension Kritiklabbet
Mitt i Sollentuna

Författare

Per Berg

Drömfaktorn - Utgivet

För 25-åriga Fredrika borde livet leka. Hon har precis flyttat in i en lägenhet i centrala Umeå och landat ett jobb på en växande reklam- och eventbyrå. Men det är flera faktorer som ställer till det för henne, en trasig storasyster, dilemman på jobbet, en gammal dam på en parkbänk och så killen som dyker upp mitt i natten. En roman om att bli vuxen på riktigt, våga gå sin egen väg och följa sina drömmar. Även om de känns ouppnåeliga. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

”Holmbergs språk är rappt och lättläst, och det är roande när han blandar högkulturella referenser med historier om sexgalna alfahannar. Att han dessutom skriver in en hel drös med starka och sinsemellan justa kvinnor i sin berättelse ger honom en extra fjäder i hatten.”
BTJ nr 23, 2015, Yrla Dentén

Media: (vissa artiklar kräver Plustjänst)
Västerbottensnytt
Kramfors Allehanda
Bokbloggare Books&Knitting recension
Bokbloggare, Vargnatts bokhylla
Bokbloggare, Jennies boklista
Bokbloggare, Mamma media
Goodreads recensioner
Reportage Strömbäck
Mad men i Umeås reklamvärld, Umeåguiden

Författare

Mikael Holmberg

Gift - Skapa ditt unika bröllop - Utgivet

Gift – skapa ditt unika bröllop, är en inspirationsbok som främst ska hjälpa dig, bruden, att våga släppa loss och anamma din personliga stil även på bröllopet. Det finns inga rätt eller fel, bara modet att våga gå din egen väg. Varför inte gifta sig på ett kalhygge eller välja en svart brudklädsel till exempel? Bakom boken står designern Kristina Grahn och bröllopsbloggaren Zanna Metzer (som driver bröllopsbloggen Sisters in Law), som tillsammans vill inspirera och peppa er att stå emot alla krav och måsten och hänge er till att skapa ett unikt bröllop för dig och din partner. Boken går att beställa på Adlibris och Bokus.


Bröllopsbloggen Sisters in Law
By Kristina Grahn

Media:
Nyhet i Västerbottens-Kuriren
Norran
Folkbladet
Myrorna.se
Shortcut.se

Författare

Kristina Grahn & Zanna Metzer

Hungrig på Västerbotten - Utgivet

"En jätteviktig kärleksförklaring!" Gokväll, Monica Lindgren

Från fjäll till hav är Västerbotten berikat med en mängd hängivna gårdsproducenter vars enda tillsatts är god kärlek och omsorg om djuren. Här har grisarna knorr på svansen och kalvarna diar tills de är åtta månader gamla, Limousinerna är inte bilar och det bjuds på opera i fårhuset om sommaren! Det ger smaker utöver det vanliga, så klart. Följ med matentusiasten Erik Wennberg, vinnare av ett flertal matlagningstävlingar, på en guidad tur runt i länet där smakerna är stora och gårdarna genuina. Med recept som gör dig - Hungrig på Västerbotten! Boken utkom i september 2017 och går att beställa på Adlibris och Bokus.

Media:
Teveintervju från VK Affärsliv
Teveinslag Västerbottensnytt 6.33 in
Tre recept i VK
Norran
Boken hyllas i Gokväll, 34 min in i klippet
VK - Bäst i Sverige!
SVT
Boktugg

Författare

Erik Wennberg

I skuggan av ett geni - Utgivet

Det här är berättelsen om Alvar Lindmark, den fattige och djupt religiöse bondsonen från Burträsk utanför Skellefteå som uppfann hissen som skulle nå till Gud. Han grundade det internationella storföretaget Alimak, blev Skellefteås excentriske miljonär som älskade amerikanska bilar och stora kyrkorglar. Men något fruktansvärt hände – Alvar förlorade det han byggt upp men sorgen och frågorna levde vidare i generationer.

I skuggan av ett geni, är en annorlunda bok om framgång. Det är en berättelse om den sköra tråden mellan geni och galenskap, rikedom och fattigdom och om nödvändigheten av fasader och yta i en värld där människor så ofta dömer den som går mot strömmen.

Dessutom är också ett barnbarns kamp med en bok och ett bitvis smärtsamt möte med sin egen historia och sig själv. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Media: (vissa artiklar kräver Plustjänst)
Norran recension
Norran reportage
Västerbottens-Kuriren intervju
Västerbottens-kuriren reportage
Go´kväll
Västerbottensnytt
Folkbladet reportage
NSD recension

Författare

Anna Sundström-Lindmark

Köld

Köld - Utgivet

Köld är en samtidspräglad actionroman som utspelar sig under ett par intensiva och iskalla vinterdygn i det allra vackraste av Norrland. Ett brutalt mord i den internationellt präglade biltestarmiljön i det lilla samhället Arjeplog är startskottet för polisen Katja Lyss från specialenheten NOAx som tvingas försöka hantera både extrem kyla och oförklarlig ondska. Katja märker så småningom också att alla genomgripande förändringar av medielandskapet gör att såväl polisarbete som brottslighet tar sig nya uttryck och gör tjänstemännen i uniform till mer eller mindre ofrivilliga medaktörer i det nya mediesamhället.

Köld är den första fristående romanen i en serie om Katja Lyss, en före detta skibum och professionell friåkare som har utbildat sig till kriminalpolis och lämnat storstaden för Umeå. En tjänst inom en specialenhet tar henne till olika brottsplatser i ett vintrigt norra Sverige och ut i Europa. Utkom i maj 2016. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus samt hos Akademibokhandeln.

Media: (vissa artiklar kräver Plustjänst)
nsk.se Reportage
Västerbottens-Kuriren reportage
Recension i Dast Magazine
Recension i Norran
Nyhet om sålda rättigheter i VK Affärsliv
Nyhet om avtal med Akademibokhandeln i VK Affärsliv

Radio P4 Västerbotten
Recension i Västerbottens-Kuriren
Wall Street Journal

Författare

Jakob Mjöbring

Lust att döda - Utgivet

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda. Boken finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Media:
Reportage Västerbottens-kuriren
Aftonbladet TV
Aftonbladet
Expressen
Boktugg
Boktugg från releasefesten
Shimoda från releasefesten

Gala Magazine
Västerbottensnytt
Västerbottens-Kuriren
Sveriges Radio
Göteborgsposten
DN

Recensioner:
Crime Garden
Titti Schultz
Mariestadstidningen

I hyllan
Bokraden

Författare

Anki Edvinsson

Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs - Utgivet

Det är märkligt hur en sak kan leda till en annan tills man plötsligt står där på Storgatan i Storbygdsele med en främmande husky i ett blått rep. Och man dessutom har fått ärva ett gammalt nedslitet hotell som ingen vill ha, utom möjligen ortens superentreprenör som skambjudit 200 000 kr för det och tänker göra om platsen till en skoterparkering. Men så är livet just nu för Annie, som till råga på allt åkt från både man och hem i Uppsala efter ett frukostgräl där en krökt läpp blev tungan på vågen i beslutet att fly hem till Norrbottens inland mitt i smällkalla vintern.

En roman om minnen, drömmar och familjehemligheter. Och så en och annan röd klänning. Utkom i mars 2017 och går att beställa via Adlibris och Bokus.

Media:
Recension Bokus av bokbloggare Villivonkansbooks
Recension av Bloggbohemen
Recension i NSD (bakom betalvägg)
Bokbloggare Kristina Sjögren (författare och skrivpedagog)
Bokbloggare, Violens boksida

Författare

Anna Holmström Degerman

Pungspark - Utgivet

Jag var en lycklig jävel ända fram till idag…

… men då ljöd gonggongen och pungsparken var ett faktum. Min sambo sedan åtta år tillbaka vill separera. En tjyvsmäll alla uppenbarligen såg komma utom jag själv. Vad fan kommer att hända med mig nu? ”

Victor är en helt vanlig kille i 30 årsåldern som tycks ha allt i livet; ett jobb som socialsekreterare som han trivs bra med, han har ett tryggt och långvarigt förhållande med en flickvän som han vill gifta sig med, en fin lägenhet och pengar på banken. Men så en dag inträffar det oväntade. Som en blixt från en klar himmel vill hans flickvän separera. Victor blir lämnad ensam och upptäcker till sin förskräckelse att alla hans vänner befinner sig i en annan fas i livet än vad han gör, de har förhållanden, eller barn eller både och. Victors tjugoårige och hårt festande lillebror kliver in i hans liv för att rädda honom ur ensamhetens isolerade vagga. I brist på vänner och av ren desperation börjar Victor umgås med honom, och snart vänds hans tämligen händelselösa vardagsliv till ett fullständigt kaos.

Pungspark – Det brustna hjärtats desperado är en odyssé i tre ronder som visar på människans bräckliga natur. Det här är en hysterisk feel bad-roman med komiska undertoner för dig som har blivit dumpad eller dumpat någon … eller kanske planerar att göra det. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

”Boken är en verbal, och i vissa fall fysisk, pungspark i tre ronder. Den mörka humorn är både förlösande och ångestladdad.”
Monica Pettersson, Mina bibliotek

Media: (vissa artiklar kräver Plustjänst)
Folkbladet reportage
Folkbladet, reportage om Peter Gabrielsson
Umeåguiden, reportage från releasefest
Kfv Boktips

Författare

Peter Gabrielsson & Peter Jonsson

Salongs i Norrland - Utgivet

Vinnare av The Gourmand Awards 2016 - Best Cocktailbook in the World! Emil Åreng från den beryktat hemliga baren Open/Closed i Umeå är en av världens bästa bartenders de senaste åren, med topplaceringar i många av de största tävlingarna och dessutom vald till Årets bartender 2015. Han har gett sig ut på en road trip med fotograf Andreas Nilsson för att söka den norrländska själen i cocktailformat. Häng med på en episk resa och lär känna platser och personligheter från norr – alla tolkade med Emils berättarglädje och uppfinningsrikedom. Cocktailboken Salongs i Norrland liknar ingen annan cocktailbok finns att köpa via Bokus och Adlibris.

Media: (vissa artiklar kräver Plustjänst)
Västerbottens-Kuriren
Din Vinguide
MittMedia:
Aftonbladet Mat&Vin

Liquor.com
Folkbladet
Folkbladet
TV4 Nyhetsmorgon
Emil i tidningen Café
Inför Kokboks-VM i Kina
Emils bok vinnare av The Gourmand Awards: Best Cocktailbook Sweden
Emils bok vinner Kokboks-VM och är den bästa cocktailboken i världen
Kinesisk TV-trailer från The Gourmand Awards 2017
SVT
VK
Livets goda

Författare

Emil Åreng

Skillnaden mellan lingon och blåbär - Utgivet

Tre blåbär från Norrlands inland tar tag i flyktingkrisen då de startar flyktingförläggning med bärplockning på schemat. Möt Elof, byns antihjälte, som tänker slå två flugor i en smäll genom att upplåta sin industribyggnad till flyktingboende och samtidigt tjäna en hacka på att låta de traumatiserade krigsoffren få en rogivande stund i skogen medan de fyller hans hinkar med bär. Tur då att Mia och hennes mamma, som ska hjälpa Elof, har en helt annan syn på de familjer som är på väg. Men annat motstånd spökar i kulisserna och det förflutna är på väg att komma ikapp dem alla tre.

Skillnaden mellan lingon och blåbär är en feel good-roman med allvarlig underton om ett mycket aktuellt tema. Kanske att våra tre blåbär från Norrlands inland kan klara det som våra politiker har så svårt att åstadkomma – en lyckad integration! Boken utkom den 11 december 2015 och finns på både Bokus och Adlibris. Boken finns också som ljudbok, utgiven via Lind & Co.

Media: (vissa artiklar kräver Plustjänst)
Folkbladet reportage, recension
Västerbottensnytt
Radio P4 Västerbotten
Hemmets veckotidning, reportage
TV4 Nyhetsmorgon
NSD
Bloggbohemen
Bokbloggare, Jennies boklista
BTJ

Författare

Annah Ovesson

Snö - Utgivet

Katja Lyss är polis och före detta professionell friåkare med en specialtjänst inom NOAx som hanterar brott med internationella förgreningar. Hennes skidsemester i Kittelfjäll strax innan jul avbryts av ett vedervärdigt dubbelmord i en renvaktarstuga långt ut i den väglösa och förstummande vackra Västerbottniska fjällvärlden. Samtidigt som snön vräker ner och sakta men säkert suddar ut alla spår ger sig Katja ut på en jakt som tar henne från Kittelfjäll till Paris och tillbaka ut i de branta och vita vidderna. Katja försöker tyda spåren i snön som pekar såväl bakåt mot forntiden som in bakom kulisserna i dagens digitala värld, styrd av enorma datamängder och trångsynta algoritmer. I alla tidevarv verkar sökandet efter mer information vara det väsentliga, men frågan är om någon längre vet vad som är korrekt information? Utkom i december 2016 och går att beställa via Adlibris och Bokus.

Media:
Recension Västerbottens-Kuriren
Recension Bokraden, bokblogg
Dast Magazine, recension
Nt.se, recension

Författare

Jakob Mjöbring

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå